Używasz przeglądarki Internet Explorer 6, która nie jest wspierana nawet przez producenta.
W związku z tym, cześć funkcjonalności serwisu może być dla Ciebie niedostępna.
Radzimy zainstalowanie nowszej wersji Internet Explorera (zobacz tu) lub innej przeglądarki (zobacz tu lub tu).
...
 

Stan zdrowia kierowców coraz gorszy
  •   

2 lipca   Witold Zygmunt
Stan zdrowia kierowców coraz gorszy Z przeprowadzonych w ostatnich dwóch latach akcji profilaktycznych wynika, iż stan zdrowia kierowców zawodowych znacząco się pogarsza, co przedstawia ostatni „Raport na temat stanu odżywienia i sposobu żywienia kierowców samochodów ciężarowych”.
 

Dane zgromadzone zostały przez Fundację Truckers Life podczas mobilnych badań Truckers Lab, a opracowane i przeanalizowane przez Koło Naukowe Dietetyków z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Wyniki są alarmujące!

 

Analiza danych wykazała, że ponad 80% badanych cierpi na nadwagę i otyłość, a u ponad 60% stwierdzono podwyższone stężenie cholesterolu we krwi. Optymizmem nie napawają również wyniki ciśnienia krwi. Wskazane nieprawidłowości wiążą się bezpośrednio z podwyższonym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Tym samym mogą doprowadzić do zawału serca, udaru mózgu czy też innych schorzeń skutkujących nieodwracalnym uszczerbkiem na zdrowiu.

 

Przyczyną takiego stanu rzeczy może być przede wszystkim sposób żywienia. Zatem w trakcie spotkań z kierowcami zbadano również stan wiedzy dotyczącej prawidłowego odżywiania i dziennego zapotrzebowania na niezbędne wartości odżywcze.

 

W tym obszarze okazało się, że większość kierowców wykazuje się dostatecznie dobrą wiedzą, która niestety nie idzie w parze z nawykami żywieniowymi w życiu codziennym, a szczególnie w trasie. Najczęściej wskazywane potrawy spożywane przynajmniej kilka razy w tygodniu przez to kiełbasy, parówki, wędliny, potrawy smażone, produkty z białej mąki, słodzone i gazowane napoje. Niepokojący jest fakt niedostatecznego spożycia owoców i warzyw jak również nadmierne spożywanie produktów niekorzystnie wpływających na zdrowie takich jak: fast foody czy napoje energetyczne.

 

Nieprawidłowo zbilansowana dieta, siedzący tryb pracy i ruch ograniczający się często do załadunku i rozładunku ma niewątpliwie duży wpływ na samopoczucie kierowców. W rezultacie pojawia się senność, uczucie zmęczenia i problemy z koncentracją co przy wykonywaniu tego typu pracy może stanowić niebezpieczeństwo na drodze.

 

W odpowiedzi na alarmujące dane jeszcze tego lata rusza kolejna edycji kampanii Truckers Lab. Pod hasłem „ Weź się na warsztat” kolejni kierowcy będą mieli możliwość sprawdzenia stanu swojego zdrowia, co może stać się przyczynkiem do zmian na polu dbałości o swoje życie i zdrowie.

 

Pełna treśc raportu do pobrania (.pdf)

  •   
Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Regulaminie Korzystania z Serwisu.

Komentarze

Aby komentować, musisz się zalogować.