Używasz przeglądarki Internet Explorer 6, która nie jest wspierana nawet przez producenta.
W związku z tym, cześć funkcjonalności serwisu może być dla Ciebie niedostępna.
Radzimy zainstalowanie nowszej wersji Internet Explorera (zobacz tu) lub innej przeglądarki (zobacz tu lub tu).
...

ACTA uderzą w łańcuchy dostaw?

Dyskusja publiczna  |  2 wpisy  |  1 dyskutant

Adam Błuś Adam Błuś autor ma 23 podziękowania

Zachęcam do zapoznania się z uchwałą Rady Ministrów w sprawie ochrony wartości intelektualnej. Dokument Umowa Handlowa ACTA załączam pod dyskusją.

Chciałbym poznać opinię naszego środowiska ponieważ mam wiele wątpliwości czy aby pod płaszczykiem walki z nielegalną dystrybucją towarów i usług w sieci oraz walki z ujawnianiem rządowych często tajnych dokumentów rządy nie utrudnią nam funkcjonowania naszych firm i nie uderzą w nas klientów.

Proszę zwrócić uwagę na

Art 4 - czy nie ograniczy wolności rozpowszechniania informacji
Sekcja 2 art 5 - czy ACTA nie spowoduje dodatkowych komplikacji w łańcuchu dostaw w zakresie dodatkowych obowiązków w procedurach celnych i kontroli granicznej

Czy nie przystąpienie do umowy handlowej takich państw jak Chiny coś oznacza?

Art 12 punkt 2 - możliwość nakładania sankcji bez wysłuchania drugiej strony

Sekcja 3 atr 13 - środki stosowane przy kontroli granicznej
art 14-16 - małe przesyłki i bagaż osobisty - zapis ten Strona może wyłączyć ale czy zechce

Nie jestem prawnikiem ale mam wrażenie, że tak ogólne zapisy w ACTA dają urzędnikom dowolność w interpretacji zapisów. Co może powodować, że kolejne departamenty kontroli skarbowej, finansowej, celnej etc nałożą na nas dodatkowe obowiązki za które trzeba będzie zapłacić

Zachęcam do wyrażania swoich opinii.

Pozdrawiam
Adam Błuś
PS dla utrzymania odpowiedniej kultury dyskusji anonimy będziemy usuwać

Marek Jędra Marek Jędra autor ma 22 podziękowania wpis ma 1 podziękowanie

Cóż mogę napisać... Jak dla mnie to kompletna porażka wzdłuż i w szerz. Nie wiem na jakiej podstawie politycy tłumaczą obywatelom, że podpisanie ACTA nic jeszcze nie zmienia. Co prawda w wielu miejscach jest odniesienie do lokalnego prawa, ale w wielu miejscach pojawiają się zobowiązania. Przy okazji natomiast zwalniają z obowiązku odpowiedzialności naszych urzędników (Sekcja 1, artykuł 6-4).

Najgorszy w tym wszystkim jest jednak fakt, że w wielu miejscach jest mowa o "domniemaniu" czy "podejrzeniu".
Przecież nasze prawo nie jest kompletnie do tego dostosowane.
Przecież nasze służby (nie ujmując im i tak znaczącego postępu) nie są w stanie dysponować tak szeroką wiedzą z różnych dziedzin i nie dysponują odpowiednimi środkami i technologiami, aby wiarygodnie ocenić np. na granicy czy wwożony towar jest kopią oryginału.

A jeżeli to coś chcemy podpisać a potem dostosowywac rozporządzenia wewnętrzne pasujące do naszych możliwości to rozporządzenia te będą musiały być sprzeczne z ACTA.

Co np. jeżeli ja jutro wymyślę sobie świetny pomysł na biznes, np. na grę komputerową i po sprawdzeniu (również w internecie) że nic podobnego nie ma świecie, zacznę rozkręcać firmę. Zgłoszę nawet wniosek o ochronę patentową znaku, etc. Zainwestuję sporo pieniędzy i zacznę pracować. A kilka miesięcy później ktoś zza oceanu wpadnie na podobny pomysł (bez kradzieży - zupełnie przypadkowo, przecież coraz trudniej o wymyślenie np. unilanej nazwy) i też zgłosi swój patent. Zasady patentowania za wodą są zupełnie inne i błyskawiczne w stosunku do naszych krajowych. No i mogę się zdziwić jak w pewnym momencie ktoś rzuci mi na stół gotowym patentem a ja własnego jeszcze nie będę posiadał. Nie wiem czy nasze międzynarodowe porozumienia ze wszystkimi sygnatariuszami ACTA uwaględnią datę zgłoszenia wniosku. A urzędnik ma prawo już w przypadku przypuszczenia uruchomić procedurę bez pewności że ma rację. I nawet jeżeli doszłoby do ugody czy uniewinnienia, czas w jakim procedują polskie sądy jest na tyle długi że o moim biznesie mogę zapomnieć. A urzędnicy przecież za moje straty nie będą odpowiadać...

A co w przypadku gdy bez racji - tylko na podstawie przypuszczenia celnik zatrzyma transport do wyjaśnienia? Kto zapłaci firmie transportującej za opóźnienia? A za towar, który nie dojechał? Jak kierowca (spedytor) ma sprawdzić że ten hurtownik odzieży włożył do kartonów oryginalne jeansy czy podróbki?

Eeeech... Nie chcę dalej zanudzać chociaż widzę jeszcze wiele takich kwiatków.

No i żeby było jasne.
Jestem totalnym wrogiem piractwa i podróbek ale w konstruktywnej a nie totalitarnej formie. Przecież sami polscy eksperci od prawa mówią o kompletnym niedosotowaniu prawa do współczesnych rynków. Nawet brak w Polsce niektórych iędzynarodowych definicji, jak więc to wszystko potem procedować???

pozdrawiam, mj

Aby dyskutować na forum, należy się zalogować.

Zgłoś naruszenie wpisu w dyskusji ACTA uderzą w łańcuchy dostaw?

Możesz teraz zgłosić wybrany wpis do moderacji, jeśli uważasz, że narusza regulamin lub zasady dobrego wychowania.
Nasi moderatorzy sprawdzą Twoje zgłoszenie.

Zgłaszany wpis

Powód zgłoszenia