Używasz przeglądarki Internet Explorer 6, która nie jest wspierana nawet przez producenta.
W związku z tym, cześć funkcjonalności serwisu może być dla Ciebie niedostępna.
Radzimy zainstalowanie nowszej wersji Internet Explorera (zobacz tu) lub innej przeglądarki (zobacz tu lub tu).
...

Cloud computing

Dyskusja publiczna  |  6 wpisów  |  3 dyskutantów

Ilona Krzyżak Ilona Krzyżak

Witam!
W ostatnim czasie branża nowych technologii rozwija się coraz dynamiczniej, w tym momencie ciężko wyobrazić sobie prowadzenie firmy bez komputerów i różnorodnych systemów informatycznych. Popularnością cieszy się też pojęcie Cloud Computingu, tłumaczone jako "chmura obliczeniowa". Czy ktoś w swojej działalności zawodowej korzysta z tego rodzaju usługi, albo jest zainteresowany tą tematyką?

Chętnie przedstawię krótko ofertę usługi Cloud2B. Polega ona na udostępnianiu mocy obliczeniowej i przestrzeni składowania danych, głównie dla klientów biznesowych. Dzięki wykorzystaniu tego rozwiązania, można mieć pewność, że dane (nieraz kluczowe w prowadzeniu przedsiębiorstwa) są przechowywane bezpiecznie, w odpowiednich warunkach.
To bardzo dobre wyjście dla małych i średnich firm - nie muszą one same inwestować w całą infrastrukturę - sprzęt, pomieszczenia, pracownicy. Wystarczy wynajęcie serwera od firmy, która zajmuje się tym profesjonalnie.
w ramach Cloud2B oferowane są między innymi: serwery wirtualne, dedykowane, usługa transmisji danych, monitoring parametrów, sprawna komunikacja między wirtualnymi maszynami, czy też możliwość stworzenia własnej chmury.

Tak, jak zaznaczałam na początku - to nowoczesna technologia, więc zachęcam do zadawania pytań i dyskusji na ten temat!

Andrzej Lada-Kubala Andrzej Lada-Kubala Irytujący, drażniący, po prostu ja autor ma 20 podziękowań

Czym różni się ta usługa od znanego od dawna hostingu i podobnych usług ?
Przecież większość z usług jak wynajęci przestrzeni, deklaracja przepustowości łącza, wynajem maszyny wirtualnej czy też dedykowanego serwera to usługi oferowane od dawna przez duże centra obliczeniowe.

Tomasz Guzewski Tomasz Guzewski

Cloud to zupełnie inna infrastruktura systemu gdzie moc obliczeniowa i przestrzeń dyskowa są odseparowane od siebie aby zwiększeć elastyczność danego systemu.Moc obliczeniowa jest praktycznie nieograniczona.Można powiedzieć,że mamy do czynienia z Terabajtami pamięci RAM i setkami procesorów.

Andrzej Lada-Kubala Andrzej Lada-Kubala Irytujący, drażniący, po prostu ja autor ma 20 podziękowań

Może dla tego że jestem laikiem w tej dziedzinie, ale jakoś nie czuje znaczącej różnicy

Tomasz Guzewski Tomasz Guzewski

W systemie Cloud jest pewność,że system nie padnie i operacje logistyczne się nie rozpadną. Ja nie jestem informatykiem ale pracujemy z tym systemem.

Ilona Krzyżak Ilona Krzyżak

Tak, moc obliczeniowa i elastyczność są tu kluczowe. W cloudzie istnieje możliwość modyfikacji parametrów dostępności, szybkości, itd. a przy tym, jak pisałam wcześniej, usługobiorcy nie ponoszą we własnym zakresie kosztów związanych z organizacją i prowadzeniem całego zaplecza technicznego, które cóż... dla firm (zwłaszcza tych mniejszych) mogą być sporą barierą we wprowadzaniu różnych nowoczesnych rozwiązań.

Aby dyskutować na forum, należy się zalogować.

Zgłoś naruszenie wpisu w dyskusji Cloud computing

Możesz teraz zgłosić wybrany wpis do moderacji, jeśli uważasz, że narusza regulamin lub zasady dobrego wychowania.
Nasi moderatorzy sprawdzą Twoje zgłoszenie.

Zgłaszany wpis

Powód zgłoszenia