Używasz przeglądarki Internet Explorer 6, która nie jest wspierana nawet przez producenta.
W związku z tym, cześć funkcjonalności serwisu może być dla Ciebie niedostępna.
Radzimy zainstalowanie nowszej wersji Internet Explorera (zobacz tu) lub innej przeglądarki (zobacz tu lub tu).
...

Office manager rządzi flotą

Dyskusja publiczna  |  2 wpisy  |  1 dyskutant

Tomasz Czarnecki Tomasz Czarnecki redaktor naczelny FlotyAutoBiznes autor ma 6 podziękowań

Moja koleżanka szuka pracy i przyszła do mnie ostatnio po poradę odnośnie zarządzania flotą. Spytałem ją grzecznie, dlaczego pcha się na stanowisko fleet managera, skoro ostatnio sprzedawała domy, a prawo jazdy wykorzystuje "od święta". Na co ona mi odpowiedziała, że w wielu ogłoszeniach na tzw. office managera są zawarte obowiązki "zarządzanie flotą samochodową" (na 4, 5 miejscu).

Zastanawiam się, przy jak wielkiej flocie takie rozwiązanie może przynieść korzyści firmie, nawet jeśli kandydatka byłaby inteligentna i łatwo łapała nowe tematy. Bo dotychczas w moim pojęciu flotowiec miał na celu zapewnić firmie mobilność i możliwe zminimalizowanie kosztów transportu (poprzez odpowiednie zakupy, wybór ubezpieczyciela, operatora kart paliwowych, czy nawet firmę CFM). Co Państwo na ten temat sądzą?!

Wojciech Jakubowski Wojciech Jakubowski autor ma 8 podziękowań

Nnnno cóż, odpowiedź jest b.prosta i wynika z prawa P.W.:
"Wydajność pracownika dąży do nieskończoności, a jego płaca jest odwrotnie proporcjonalna do listy obowiązków" ;-D

Myślę, że przyczyn takich "anonsów" mogą być dwie:
1. Pracodawca jeszcze nie ma "świadomości flotowej", i oczekuje, że nowa osoba będzie tylko powielała istniejące schematy typu: karta paliwowa od f-my X, zakup auta w f-mie Y, ubezpieczamy w f-mie Z, itd. i owe "zarządzanie flotą" w sumie do tego się sprowadza (dobrze, jeżeli jest to nieliczna flota)
2. W firmie istnieje już mini "dział flotowy" choć formalnie nawet tak nie nazywany, zwykle podlegający bezpośrednio office managerowi i stąd w pojawia się zarządzanie flotą na liście jego obowiązków (wówczas należy się modlić, aby ów manager umiał słuchać swoich podwładnych "flotowców" i nie próbował wprowadzać własnej rewolucji z "nową wizją floty firmowej")

Chyba, że jest to rzeczywisty przypadek z początku postu i wówczas pozostaje tylko współczuć bądź nie podejmować posady.

Aby dyskutować na forum, należy się zalogować.

Zgłoś naruszenie wpisu w dyskusji Office manager rządzi flotą

Możesz teraz zgłosić wybrany wpis do moderacji, jeśli uważasz, że narusza regulamin lub zasady dobrego wychowania.
Nasi moderatorzy sprawdzą Twoje zgłoszenie.

Zgłaszany wpis

Powód zgłoszenia