Używasz przeglądarki Internet Explorer 6, która nie jest wspierana nawet przez producenta.
W związku z tym, cześć funkcjonalności serwisu może być dla Ciebie niedostępna.
Radzimy zainstalowanie nowszej wersji Internet Explorera (zobacz tu) lub innej przeglądarki (zobacz tu lub tu).
...

Jak długo do/z pracy, jak długo po Polsce? Czyli Wasze przygody z atakiem zimy :)

Dyskusja publiczna  |  9 wpisów  |  8 dyskutantów

Tomasz Czarnecki Tomasz Czarnecki redaktor naczelny FlotyAutoBiznes autor ma 6 podziękowań

Tym razem proponuję temat trochę luźniejszy, ale jakże na czasie. Mamy piękną, białą pogodę i jestem ciekawy Waszych dokonań odnośnie czasu dotarcia do/z pracy w tym tygodniu. Lub też wspaniałych osiągów przemierzając samochodem nasz cudowny kraj.
Zacznę od siebie, choć wyniki nie będą może rekordowe.
- Dziś przejazd z domu do pracy - 2 godziny 10 minut - trasa Poznań-Suchy Las, dystans prawie 14 kilometrów.
Z kolei nasz redakcyjny kolega z Katowic - w miniony poniedziałek wyjechał w samo południe z rodzinnego miasta a do centrum Warszawy dotarł o... północy. Dwie godziny snu na stacji benzynowej, droga powrotna do Katowic i... prosto do pracy, w której był o godzinie 10.30...

Marek Jędra Marek Jędra autor ma 22 podziękowania

Ja wyskoczyłem w poniedziałek do Poznania "na chwilę".
Trasa tam i spowrotem około 25 godzin :(
W poniedziałek sam przejazd przez Łódź 5 godzin...
Wczoraj za to spraliżowało Kraków, ale jak już dotarłem do Krakowa przed północą, to udawało się rowijać prędkość 5 km/h.
pozdrawiam, MJ

Adam Błuś Adam Błuś autor ma 23 podziękowania

Zapowiadało się tragicznie od czwartku Poznań był zasypany kompletnie. Nasza cała drużyna wyruszyła do Warszawy zapowiadało się tragicznie. Jednak autostrada do Strykowa była w całkiem dobrej kondycji. Dojechaliśmy w pięć godzin.

W całkowite zdumienie wprowadził nas fakt, że do Janek droga była całkiem znośna bez śniegu a jak tylko wjechaliśmy do miasta Warszawy to ulice były pokryte śniegiem.

Pozdrawiam
Adam

Andrzej Lada-Kubala Andrzej Lada-Kubala Irytujący, drażniący, po prostu ja autor ma 20 podziękowań

Zapraszam do Mszczonowa, tam pieniądze poszły na wybory więc tej zimy nie będzie odśnieżania. ul. Logistyki zablokowana w czwartek od 24:00 do 9:00 z placu nie wyjechało mi 50 aut

Natomiast Mszczonów --> Łódź pokonywałem dwa razy dziennie i nawet w najgorsze dni droga nie wydłużyła mi się o więcej niż 1 godzinę [co prawda CB okazało się baaaaardzo pomocne i znajomość topografii]

Warszawa fakt nawet podczas drogi na Galę do Janek sucho ale za to od Janek do Victorii lodowisko przykryte śniegiem - gratulacje dla Pani Gronkiewicz za optymalizacje kosztów

Jednak najmniej ciekawie chyba było [przynajmniej dla transportu] w Lublinie, Białym Stoku i Rzeszowie gdzie na rogatkach zawracano samochody

Transport w Polsce zamarł na kilka dni a zaraz za tym magazyny które zapchały się towarem, część operatorów wstrzymało przyjęcia i zaraz po tym kompletacje - opowieści moich znajomych były dość przerażające, opowiadali o braku 60 - 100 samochodów w jednym dniu, jeden z operatorów z zaplanowanych prawie 50 aut podstawił 7 więc łatwo obliczyć poziom realizacji

Wydaje mi się że logistyka nie podniesie się jeszcze z kolan do czwartku
Andrzej Lada-Kubala zmienił treść wpisu 4 grudnia 2010

Adam  Siemion Adam Siemion

ul. Puławska w Warszawie + atak zimy = 4 godziny z Piaseczna na lotnisko Okęcie

Wojciech Jakubowski Wojciech Jakubowski autor ma 8 podziękowań

Tradycja, tradycja, tradycja.
Czyżby nikt nie spodziewał się zimy w grudniu ?
Na pocieszenie przypominają mi się migawki z USA, gdy tam zima "zaatakuje", auta zalegają pobocza, ulice, chodniki itp. Więc ich też można zaskoczyć i też "nie zdażają".
tak informacyjnie : Bemowo - Ochota ~ 18km.= 2h47min. (nie przekraczając 50tki ;-))

Paweł Kurasz Paweł Kurasz autor ma 2 podziękowania wpis ma 1 podziękowanie

Panie Andrzeju potwierdzam, że Mszczonów jest wyjątkowy tej zimy ;) Dojazd do DAMCO czy FM jest doświadczeniem ciekawym i na uwagę zasługuje przede wszystkim widok ślizgających się samochodów ciężarowych na drodze dojazdowej... Ale teraz przynajmniej wiem, co było tego powodem...

Włodzimierz Młodziński Włodzimierz Młodziński autor ma 5 podziękowań

Witam Was !
Adam !
Nie rozumię Twojej ironii Warszawa witała Was śniegiem i solą .
Pozdrawiam
Włodek Młodzinski

Marek Jędra Marek Jędra autor ma 22 podziękowania

Panowie !
(bo nie widzę Pań...)

Co Wy wiecie o... zabijaniu :)

Ja po moich doświadczeniach śniegowych z samochodem (2-gi post od góry),
postanowiłem przesiąść się na kolej... Po tych doświadczeniach powiem tak: Przejazd samochodem z Krakowa do Poznania w 15 godzin jest całkiem spoko :) :) :) Przynajmniej można zapanować nad temperaturą wnętrza pojazdu :)

Ostatnio popełniłem kilka podróży z PKP'em i wrażeń niestety nie da się prosto opisać na tym Forum... Prosiłem już Adama aby udostępnił możliwość dodawania zdjęć do dyskusji, to wówczas byłbym bardziej wiarygodny... Zapewne uda się to z czasem.

W dużym skrócie opiszę jedynie moją ostatnią podróż na trasie Kraków-Warszawa:
- Zakup biletu: 10 dni (trafiliśmy w reorganizację rozkładu jazdy)
- 4 dni temu otrzymałem bilet i miejscówkę w wagonie numer 9
- Niestety pociąg nie posiadał wagonu numer 9...
- Zaatakowałem zdesperowany WARS aby przynajmniej przez chwilę usiąść
- Kupiłem jajecznicę, parówki, kawę, etc. aby mieć miejscówkę :)
- Po godzinie pojawił się konduktor - zapytałem co z 9-tką...
- Usłyszałem: jaki problem? przecież już jest!
- A jak się pojawiła skoro kiedy pociąg ruszał nie było 9-tki?...
- Zmieniliśmy 8-kę na 9-tkę
- A czy w tej nowej 9-tce jest wolne moje miejsce?
- Wątpię - jest bardzo dużo ludzi - ułyszałem...
- Postanowiłem więc pozostać w WARS'ie, zakrywając szczelnie mój organizm płaszczem, bo temperatura byla raczej poniżej zera... Między wagonami PKP oferowało wartość dodaną w postaci 20 centymetrowych zasp śniegu... Przyjechaliśmy tylko z 40 minutowym opóźnieniem...
W nagrodę czekał nieprzewidywalny organizacją Dworzec Centralny.

To była tylko jedna z moich kilku ostatnich podróży koleją...

Wszystkich serdecznie pozdrawiam, mj
Marek Jędra zmienił treść wpisu 19 grudnia 2010

Aby dyskutować na forum, należy się zalogować.

Zgłoś naruszenie wpisu w dyskusji Jak długo do/z pracy, jak długo po Polsce? Czyli Wasze przygody z atakiem zimy :)

Możesz teraz zgłosić wybrany wpis do moderacji, jeśli uważasz, że narusza regulamin lub zasady dobrego wychowania.
Nasi moderatorzy sprawdzą Twoje zgłoszenie.

Zgłaszany wpis

Powód zgłoszenia